Att tänka på vid badrumsrenovering

Ett badrum är en stor investering och ska fungera i många år. Det är värt att planera och tänka efter ordentligt innan du börjar. Här får du viktiga råd inför badrumsrenoveringen!

Börja med ett kostnadstak
Det är bra att redan från början bestämma sig för ett kostnadstak. Fråga dig själv vad du kan och är beredd att betala. Sedan rättar du din planering efter satt budget. Tänk på att kostnaderna kan skena iväg om något oförutsett händer under renoveringen så det är bra att ha lite marginal.
Tänk igenom planlösningen
Fundera därefter igenom hur ni vill använda badrummet, planera efter hur många personer som ingår i hushållet och om ni kommer att använda badrummet samtidigt. Det du bör börja med vid planering av planlösningen är placeringen av toalettstolen eftersom det är den mest låsta produkten. Har du möjlighet att planera in toalettstolen bakom en skjutdörr eller liknande kan det vara värt det. Då kan ni vara fler än en i badrummet samtidigt utan att störa varandra allt för mycket. Kolla därefter upp bad- och/eller duschmöjligheterna. Finns det plats för både badkar och duschplats eller måste du välja? I tredje hand kommer tvättstället. Är ni många i hushållet är dubbla tvättställ en bra lösning för att effektivisera badrumstrafiken på morgonen. Sedan kan du börja planera all annan utrustning och inredning som förvaringsutrymmen samt skönhets- och babyvård. Glöm inte att även planera inför framtida förändringar i familjen.
Mät upp och skissa
Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Tänk vilken mardröm att upptäcka att det blev för trångt vid duschen eller att du har placerat toalettstolen på fel ställe när du väl ska börja använda det nya badrummet! Mät och skissa upp ditt badrum som du vill ha det. Glöm inte att notera var du har fönster, eventuella radiatorer samt dörr och om den öppnas inåt eller utåt. Rita därefter skalenliga modeller av handfatet, toalettstolen och alla övriga funktioner du vill ha i badrummet och flytta runt de små modellerna och prova dig fram med alternativa placeringar. Kom ihåg att mäta takhöjden och dimensionerna på fönster och dörrar! Glöm inte att dubbelkolla alla mått.Ta gärna hjälp av en professionell arkitekt för vägledning, tips och idéer. Det blir ännu dyrare om du måste ändra på badrumsinredningen i efterhand.
Kolla om bygglov behövs
Om du bygger om eller till och planerar badrummet till en ny plats i huset kan du behöva bygglov eller göra en bygganmälan. Kontakta ditt stadsbyggnadskontor och hör vad som gäller i just ditt fall.
Bli inspirerad!
Den bästa starten på ett badrumsprojekt är att samla på sig så mycket inspiration som möjligt. Besök olika leverantörers utställningar, titta i deras kataloger och besök deras webbsidor, läs inredningstidningar och passa på att undersöka hur andra gjort och vilka möjligheter som finns.
Hitta stilen
Du bör tidigt bestämma dig för vilken stil du vill ha och sedan följa den, från början till slut, genom hela projektet. Det resulterar i en snygg helhetsbild och kommer att kännas välplanerat och genomtänkt. Vill du ha det lekfullt och färggrant, klassiskt, romantiskt, avskalat eller ett eget hemmaspa? Tänk på att följa ditt eget hjärta när det gäller stilvalet. Det är du och din familj som ska använda det varje dag framöver. Om du känner dig väldigt osäker kan du välja att följa den stil som övriga huset har.
Välj rätt förvaring
Förvaringen är en av badrummets viktigaste praktiska funktioner. Förutom att inredningen ska ha rätt stil och rätt känsla är det viktigt att du tänker på sådant som du inte ser och inte märker vid första anblicken, som smarta inredningslösningar och genomtänkta funktioner. Tänk noga igenom vad du vill förvara i badrummet och hur mycket utrymme du vill ta i anspråk för förvaring. Planera ytan ordentligt och tänk i zoner. Badrummet är som mest upptaget morgon och kväll. Dela därför gärna in det i en toalettzon, en duschzon och en spegelzon.
Lys upp badrummet på rätt sätt
Satsa på olika sorters ljuskällor. Fäller du in spotlights i taket med en dimmer finns möjlighet till både mys- och funktionsbelysning. Tänk på att de armaturer du använder måste vara anpassade till våtutrymmen. Vad som får monteras beror på avståndet till dusch eller badkar. Bad- och duschrum räknas som ”fuktiga rum” i elektriska föreskrifter. Det ställer stränga krav på både elinstallationen och hur el används i badrummet. När det gäller installationer av el måste du alltid anlita en behörig elektriker.
Missa inte ventilationen
Glöm inte fläkten i badrummet som snabbt tar bort den fuktiga luften och dåliga lukten! Försäkra dig om att badrummet har god ventilation och att det finns både frånluftsventil och frånluftskanal.
Tänk på miljön
Välj energisnål dusch- och handfatsblandare, toalettstol med snålspolning och miljövänliga badrumsinredningar
Välj ersättningsform
De två ersättningsformerna som du oftast kan välja mellan är löpande räkning och fast pris. Många gånger blir det billigare med löpande räkning för dig som kund eftersom man vid fast pris som hantverkare måste gardera sig för eventuella problem. Fördelen med fast pris är att du generellt kan känna dig tryggare eftersom du vet vad det kommer att kosta. Det förutsätter dock att du fått ihop ett bra, heltäckande och komplett förfrågningsunderlag och avtal. Innan du bestämmer dig är det viktigt att du tar in skriftlig offert med tidsplan från fler hantverkare än bara en! När du väl bestämmer dig bör du upprätta ett skriftligt avtal där det ska framgå vad arbetet omfattar och vad det får kosta och hur lång tid det får ta. Inkludera även vad det innebär om något villkor skulle brytas, till exempel vad som gäller om arbetet försenas. Det finns avtalsformulär på konsumentverket att ladda ner.
Vad kan du göra själv?
För att försäkringen ska ersätta eventuella skador kräver försäkringsbolagen att arbetet i våtrum är utfört enligt de branschregler som gäller. För mer information kan du läsa anvisningarna från Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll. Det är viktigt att rördragningar, elinstallationer och fuktspärr utförs av behörig fackman.
Glöm inte ROT-avdraget!
Är du villaägare eller bostadsrättsinnehavare får du göra ett skatteavdrag med 50 procent på belopp upp till maximalt 100 000 kronor när du anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Avdraget gäller enbart arbetskostnaden, inte materialet. ROT-avdraget är kopplat till den enskilda individen och är ni två delägare i huset/bostadsrätten kan alltså hushållet få en skattereduktion på 2 x 50 000 kronor om arbetskostnaden uppgår till 200 000 kronor.

Källa