Planera en lägenhetsrenovering

Först och främst måste du ställa dig frågan – vad i din lägenhet är det som ska renoveras? Gäller det badrumsrenovering, köksrenovering eller övrig lägenhetsrenovering? Att du behöver anlita en hantverkare som hjälper dig kan vi i alla fall vara överens om.

Börja med att planera ordentligt innan du väljer att ta kontakt med någon hantverkare eller snickare. Genom att ha en plan för vad som ska göras är undviker du att hantverkaren försöker ”sälja” på dig saker som du inte alls hade behov av från första början. Självklart ska du ta del av deras tips och expertis, bara du är medveten om ditt behov och målet med renoveringen.

När du bestämt dig för vad som skall göras, få offert från flera hantverkare. Då får du en bild över arbetets pris, omfattning och tidsplan samt kan jämföra olika företags offert med varandra. Haka inte upp dig på att välja det billigaste alternativet. Vad är viktigast för dig – att spara några tusenlappar eller få det bästa resultatet? Tänk på att ett alternativ som verkar billigast från början stå dig otroligt dyrt ifall det inte utförs på ett korrekt sätt.

Begär referenser från hantverkarna och ta kontakt med dessa för att höra hur deras upplevelse var. Var de nöjda med själva arbetsprocessen och resultatet? Gick allting som de tänkt sig och följdes tidsplanen? Skulle de rekommendera hantverkaren till någon annan? Om ni bor i samma stad, fråga ifall du får lov att komma och kolla på resultatet av deras renovering.

Kontrollera alltid att företaget har F-skattsedel. Saknar hantverkaren detta anses du som arbetsgivare och på så sätt skyldig att betala skatt på ersättningen som betalas ut samt arbetsgivaravgift. (Alla anslutna företag på Offerta.se har F-skattsedel). Det är även viktigt att företaget har en ansvarsförsäkring ifall någonting inträffar.

Se till att ni tecknar ett skriftligt avtal där ni är överens om tidsförlopp, arbetets omfattning, pris inkl. moms, betalningsvillkor, vem som står för materialet, vad som händer vid ev. ändringar, ROT-avdrag och byggstädning. Vill du utnyttja ROT-avdraget på din renovering ska du tala om detta för hantverkaren i god tid.

Bestäm träff med hantverkaren i din lägenhet så ni tillsammans kan gå genom allting och diskutera vad ni ska göra var. Även om du anlitar ett proffs är det bra att du är påläst innan så du kan hänga med på vad som sker i lägenheten.