Kökstyp som passar dig

Budgetrenovera eller kanske bygga helt nytt? Det vita köket ligger fortfarande högst upp på topplistan. Men färg och mönster börjar sakta men säkert ta plats bland kakel och blanka kastruller.

1. Elda på med rött Hos de flesta stora köksleverantörer kan man själv välja luckfärg ur NCS-systemets färgskala. Här har Kungsäters pigga luckor ”Solid” färgsatts i kulör NCS S 2570. Handtag nummer 0080 och hyllkonsoler ”Avanti”, allt från Beslagdesign.

2. Fixa själv. Glada färger på köksluckorna ger i ett slag ny atmosfär i köket. Måla själv eller lämna dem till omlackering. Läs i tipsen på nästa sida om hur man hittar en lackeringsfirma och annat nyttigt.

3. Öppet men stängt. Marbodals ”Gallery” är ritat av Anna Irinarchos. Den formstarka luckan har det ljussatta titthålet som handtag. Ytterligare en finess är att skåpryggarna är utbytbara och finns i ett flertal färger.

4. Alltid rätt med retro. Sneda skjutdörrsskåp och tidsenliga detaljer som kryddhyllor i glas, fack med smålådor, handtag i teak eller rostfria vridhandtag. Kvänums hantverksmässiga ”Retrokök” med luckor ”Banér” finns i pärlgrönt, ek, dunvitt och amazonblått.

5. Budgetrenovera. Man behöver inte slänga ut hela köket för att det ska kännas nytt och fräscht. I det här standardköket från 1982 hade både luckor och kakel blivit trist gulvita. Stommarna behölls och luckorna lämnades in för högblankslackning i två färger, vitt och äppelgrönt. Kakel och hyllkanter hottades till med självhäftande dekor, design Lotta Kuhlhorn, Retro etc. Diskborstar och köksredskap hänger på Ikeas stång ”Bygel” som skruvades fast på en vitmålad trälist. Dörrknoppar ”Kvadrat” från Alla Beslag. Rutigt vinylgolv ”Albi”, Tarkett.

6. Mönstra på. Ett tryckt motiv på både luckor och glas ger dig ett alldeles unikt och personligt kök. New Kitchen har specialiserat sig på motivtryck. Välj bland färdiga motiv eller ta med ett eget. Allt som kan tryckas på papper kan tryckas på luckor och lådfronter. Snyggt att kombinera med enfärgade luckor.

7. Gult som solen. Bor du ihop med köksstommar ur Ikeas serie ”Faktum” kan du plocka in lite solsken genom att byta ut några luckor här och där. Här har två högskåp fått sällskap av prisvärda luckan ”Rubrik” som även finns i orange.

8. Kakel spektakel. Den modiga godisråttan satsar kanske på ett kakel som höjer bakverksstatusen i vilket kök som helst. Glaskaklet kan skräddarsys upp till 120×60 cm, Fotokakel.

Källa