Köket – den viktigaste platsen i hemmet

Praktiskt kök, minimalistisk inredning och herrgård med jacuzzi. Svenskarna tänker praktiskt. Bra kök, gott om förvaring och närhet till kommunikationer är avgörande när man väljer bostad.

Modern minimalistisk inredning är mest populärt och en herrgård med jacuzzi är lyxdrömmen.

Kvinnor har i allmänhet starkare åsikter än män om boendet och är även mer miljömedvetna. Det är några av resultaten från Fastighetsbyråns nya undersökning om svenskarnas boendeval.

Fastighetsbyrån har genomfört en omfattande undersökning om hur svenskarna tänker när de väljer nytt boende. Undersökningen visar bland annat att köket är det absolut viktigaste rummet.

– Det framgår i undersökningen att 22 procent tycker att det är avgörande med öppen planlösning. Jag tror att öppen planlösning har blivit lite mindre populärt de senaste åren och att den utvecklingen kommer att fortsätta. Nu separerar man på vardagsrum och kök i högre utsträckning och köket blir större på bekostnad av vardagsrummet, säger Thomas Sandell, en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter och formgivare.

Resultaten visar att svenskarna tänker praktiskt när de väljer boende. Saker som tvättmaskin och förvaring är avgörande medan till exempel fin utsikt är mindre viktigt.

I frågan om drömboende är inte svenskarna heller så särskilt extravaganta. Många fler drömmer om en herrgård på svenska landsbygden än om ett franskt slott eller ett strandhus i Malibu.

Undersökningen visar också att vi tänker väldigt lika i olika delar av landet medan man däremot kan se en del intressanta skillnader mellan män och kvinnor. Till exempel är inte helt oväntat bra kök och tvättstuga viktigare för kvinnor än för män.

– Gamla könsroller lyser igenom här och där. Generellt har kvinnorna starkare åsikter än männen vilket ligger i linje med det våra mäklare ofta säger – nämligen att kvinnorna bestämmer och tar ofta det slutgiltiga beslutet när man ska välja nytt boende, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Reagera Marknadsanalys, på uppdrag av Fastighetsbyrån, under vecka 41 och 42 via en riksrepresentativ webbpanel.

Totalt deltog 1253 personer, 20-65 år, som överväger eller funderar på att byta bostad inom 2 år.

Exempel på resultat i undersökningen:

VIKTIGASTE KRITERIERNA OMRÅDET, PRIS OCH PLANLÖSNING
– Området är det absolut viktigaste kriteriet när man väljer boende följt av pris och planlösning. Saker som kommer långt ner på listan är till exempel utsikt och kakelugn.
– Män tycker i högre utsträckning än kvinnor att det är viktigt med tillgång till bredband medan kvinnorna i stället prioriterar till exempel närhet till familj och kommunikationer.
– 22 prcoent tycker att öppen planlösning är avgörande i valet av boende.

VIKTIGASTE RUMMET KÖKET
– Hela 60 procent av svenska folket tycker att köket är viktigast vid val av nytt boende. Vardagsrummet är viktigast för 29 procent . 5 procent tycker att antingen sovrummet eller badrummet är viktigast.
– Relativt sett är köket viktigare för kvinnor och vardagsrummet viktigare för män.
– Köket ska ha bra förvaring, stora arbetsytor och bra utrustning. Utrustningen är viktigare för männen medan kvinnorna i högre utsträckning prioriterar förvaring.
– Vardagsrummet ska framförallt vara lättmöblerat och ljust. Sovrummet måste ha många garderober.

INREDNINGS- OCH BYGGNADSSTIL
– När det gäller byggnadsstil så spelar det ingen större roll för 59 prcoent av svenskarna. 20 procent föredrar modern stil, 14 procent sekelskifte och 5 procent funkis.
– När det gäller inredningsstil så föredrar 40 prcoent en blandning av olika stilar. Den enskilda stil som är mest populär är modernt minimalistisk med 25 procnet, följt av gammeldags svenskt med 7 procent och amerikansk New-England stil med 4 procent.
– Männen väljer modern stil i högre utsträckning än kvinnorna både när det gäller inrednings- och byggnadsstil.
– Inga män kan tänka sig romantiskt med blommor och pasteller, medan 1 procnet av kvinnorna väljer det. 2 procent av männen föredrar 80-talsstil, medan inga kvinnor gör det.

OMGIVNINGEN, KOMMUNIKATIONER OCH GRÖNOMRÅDEN
– Närhet till kommunikationer är viktigast följt av närhet till grönområden och affärer. Närhet till uteliv, gym och kultur kommer längst ner på listan.
– Det mesta när det gäller omgivningen är viktigare för kvinnor än män.
– Stockholmare är mer shoppingsugna än andra regioner och tycker att närhet till affärer är viktigt.

EXTRA BEKVÄMLIGHETER VIKTIGAST FÖR KVINNOR
– När det gäller bekvämligheter är tillgång till bredband viktigast. 67 procent tycker att det är avgörande för valet av bostad. Därefter kommer ljus bostad och tvättmaskin i bostaden.
– Minst avgörande är kakelugn, separat matsal och öppen spis.
– De flesta bekvämligheter är viktigare för kvinnor än för män.
– Malmö särskiljer sig genom att tycka att tvättstugan är mer avgörande än i övriga regioner.

DRÖMBOENDE OCH LYX – ”WALK IN CLOSET” FÖR KVINNOR, BASTU FÖR MÄN
– När svenskarna får välja något extra lyxigt till sin nya bostad så väljer 26 procent lyxigt badrum med jacuzzi, 19 procent walk-in-closet, 19 procent lyxigt badrum med bastu, 12 procent swimmingpool, 8 procent biorum och 8 procent gym.
– Fler kvinnor än män väljer walk-in-closet medan männen i högre utsträckning vill ha bastu och biorum.
– 22 prcoent av svenskarna har herrgård på svenska landsbygden som drömboende. 11 procent väljer strandbungalow i Karibien, 10 procent vindsvåning i världsmetropol, 10 procent strandhus i Malibu och 10 procent vingård i Toscana.
– Kvinnor har i högre utsträckning än män ”Modern arkitektritad villa i fashionabel svensk förort” som drömboende. Fler män än kvinnor drömmer om en ”lyxjakt som åker mellan världens hamnar” som drömbostad.

KVINNOR MER MILJÖVÄNLIGA
– Vid valet av boende säger 54 procent att låga energikostnader är avgörande. 30 procent tycker att miljövänlig uppvärmningsform är avgörande och 22 procent anger att det är avgörande att elen kommer från förnyelsebara energikällor.
– Miljövänlig uppvärmningsform och förnyelsebara energikällor är viktigare för kvinnor än för män.

Källa