Hus och kaj får statsbidrag för renovering

Apotekarhuset i Köping och kajen i Borgåsund får bidrag från statliga Riksantikvarieämbetet. I båda fallen handlar det om kulturhistoriskt intressanta miljöer som restaureras.

Gamla apotekshuset i Köping – uppfört 1889-1890 och uppfört av den arkitekt, Theodor Dahl, som kom att sätta prägel på stora delar av centrala Köping efter stadsbranden 1889 – är i behov av fasadrenovering. De renoveringarna av huset, som är uppfört på den tomt där Carl Wilhelm Scheele drev sitt apotek, får 150 000 kronor i bidrag av Riksantikvarieämbetet.

Borgåsunds hamn, infarten till Strömsholms kanal, var tidigare en betydande hamn mellan slutet av 1700-talet då Strömsholms kanal byggdes och slutet av 1800-talet när järnvägarna gjorde slut på kanalernas gyllene era.

Förstärkningsarbeten vid de gamla kajerna har visat sig mer komplicerade än vad man räknade med från början och Riksantikvarieämbetet beviljar en halv miljon kronor som bidrag till det arbetet.

Vidare ges knappt en halv miljon kronor i bidrag över hela länet till de arkeologiska undersökningar som görs i samband med att man gräver avlopp till fastigheter.

Källa:  http://www.vlt.se/vastmanland/hallstahammar/hus-och-kaj-far-statsbidrag-for-renovering-1