Att renovera en bostadsrätt

Man måste begära tillstånd från föreningen om man gör större ingrepp i lägenheten i tex kök och badrum. Vad som är stora ingrepp framgår av bostadsrättslagen samt föreningens egna stadgar.

Regler och lagar har förändrats sedan 2003 och numera behöver man bara föreningens tillstånd om man gör ingrepp i bärande konstruktioner samt vid större ändringar i kök och våtrum som tex berör befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.

Elledningar nämns inte i lagen vilket innebär att de får ändras vid behov och av behörig elektriker. En följd av denna lag är att man som innehavare av bostadsrätt faktiskt själv svarar för underhåll och reparationer av alla ledningar i den egna lägenheten. Detta ansvar kan tas över av föreningen OM det står i föreningens stadgar.

Som tumregel gäller alltså: du kan ändra i allt som du har underhållsskyldighet för. Föreningen har inte ansvar för delar av lägenheten om de inte är lagstadgade eller om de inte finns med i föreningens stadgar. Finns det inte med i lagen eller i stadgarna är det ditt ansvar. Ett exempel på detta är tex att om föreningen, i stadgarna, inte specifikt tar ansvar för detta så svarar medlemmen själv för underhåll för avloppsrör och golvbrunn i toaletter och badrum fram till huvudstammen!

Tillstånd behövs från föreningen ocm man gör ingrepp som kan påverka föreningen negativt. Detta gäller tex åtgärder i ventilationskanalerna. Detsamma gäller här att föreningen kan ta över ansvaret för detta. Bostadsrättsföreningen kan dock aldrig minska sitt eget lagstadgade ansvar eller minska din möjlighet att ändra och renovera. Man har alltså mycket stora möjligheter att påverka sitt eget boende i en bostadsrätt.

Kontentan är alltså: läs stadgarna och läs bostadsrättslagen men du får göra mycket utan tillstånd från bostadsrättsföreningen. Är du osäker är det bättre att du får ett skriftligt godkännande från styrelsen än att du inte har det.

Källa