Att tänka på inför köksrenovering

Att renovera köket själv kan bli en mardröm – eller alldeles underbart. Så här undviker du fällorna och gör ett jobb som imponerar på alla, inklusive dig själv.

Nytt kök står på mångas önskelista. Tillsammans med badrumsrenovering är det ofta den största investering man gör i sitt hem, så det är värt att tänka igenom hur man vill ha det innan man sätter igång.

Är budgeten obegränsad är det bara att sätta igång och välja bland modeller och material samt leja ut allt arbete på ett proffs.

Men det finns en hel del att göra även om man bara är normalhändig. Vissa saker får man inte göra, som till exempel installera diskmaskin och golvvärme eller byta vissa eluttag.

Men byta skåpluckor, lägga golv och sätta kakel är det inga hinder för.


Planera
Räkna på din budget. Hur mycket får köket kosta, 300 000 kronor eller 15 000? Vad är viktigast? Det kanske är bättre att lägga mer på vitvaror och bara måla om skåpluckorna. Byta golv ger hela köket en ansiktslyftning, liksom att riva bort hela raden med överskåp och sätta hyllor i stället. Surfa runt för att få idéer om vilken stil du vill ha innan du börjar leta material. Mät också tidigt upp hela köket exakt, så du vet vad du har att utgå från.
Rekognoscera
Skanna av marknaden. Var finns de bästa priserna just nu? Hittar du ett riktigt billigt golv, köp det snabbt och lägg i förrådet så länge. Då kanske du har några tusenlappar över för att köpa det snygga Smeg-kylskåpet. Många varor har flera veckors leveranstid, så beställ med marginal. En viktig kontroll är också att se på en ritning var alla gamla elledningar och vattenrör går, så att du inte av misstag tar hål på något i din rivningsiver.
Beräkna tid
Innan du börjar riva ut det gamla köket, titta realistiskt på hur mycket tid du kan lägga på köksrenovering de närmaste veckorna. Är det årets mest intensiva period på jobbet är det kanske bättre att vänta en månad. Kalkylera med vad du tror och lägg sedan på det dubbla. Tiden går snabbt när skruven plötsligt tar slut, beställda varor blir fellevererade eller elektrikern är sen.
Sätt igång
Att riva är bland det roligaste med renoveringen. Med en kofot eller slägga så är du igång, det är härligt att känna armmusklerna jobba! Spara stommarna om de är välbehållna och passar de nya måtten, det blir betydligt billigare att bara köpa nya luckor. Kalla in en elektriker om något ska dras om. Rörmokare ordnar nya v/a-anslutningar.
Måla och kakla
När du målar taket, använd en roller som du skruvar fast på ett moppskaft. Du spar både armar och nacke. Täck golvet noga med byggpapp, om du ska behålla det gamla golvet. Det droppar ofelbart när du målar tak. Kakla ovanför diskbänk och spis. Blir snyggare och är lättare att göra själv än du tror. Sätt gärna en tunn gipsplatta först, som du grundar med en primer. Är du inte van kaklare är det också bra att använda kakelkryss, så att avståndet mellan plattorna blir bra. Om plattornas mått gör att de inte går exakt ända upp till skåpen får du skära till dem i en kakelskärare. Men ännu behändigare är att sätta en trälist överst. Där kan du sedan borra i krokar för till exempel redskap eller grytlappar.
Lägg golv
Vill du lägga nytt golv är ett klickgolv det lättaste du kan lägga. Antingen direkt på ditt gamla golv eller efter att du rivit ut golvet. Du behöver inte ta bort golvlisterna utan avslutar golvläggningen med att sätta smyglister mellan golv och vägg.
In med det nya
Nu är det dags att sätta in nya vitvaror och köksskåp. Just stommen kan vara värt att lägga pengar på att låta ett proffs göra, några millimeter fel och hela köket blir omöjligt att få in. Men är du noggrann är det förstås ingen omöjlighet. Skruva i nya luckor är inga problem, liksom att lägga in en bänkskiva. Diskmaskinen måste ett proffs installera, glöm inte droppskydd under.
Budgetrenovering
Ett snabbt sätt att få ett nytt fräscht kök är att lämna in luckor på sprutlackering. Kostar under 200 kronor per lucka. Matcha med nya, snygga beslag. Byt eller sätt upp kakel ovanför diskbänken, alternativt sätt upp kakeldekor. En ny bänkskiva i trä är lätt ordnat och vips ser ditt kök nytt ut.

Källa: www.bravardag.se