Att renovera ett hus

Att bygga hus är en sak, att fixa, renovera och bygga till en helt annan. Förr eller senare kommer du ställas inför det faktum att alla delar av ett hus förfaller och måste renoveras eller bytas. Byggmentor hjälper dig att bli förberedd på det oundvikliga.

Livslängderna i listan avser en normal svensk villa som inte är byggd nyligen men heller inte är uråldrig. Listan är ungefärlig och stora variationer förekommer beroende på utförande, material och slitage. Exempelvis plåttak kommer i olika varianter där 50 år är en vanlig livslängd samtidigt som en del typer av takplåt håller nästan dubbelt så länge. Är den berörda delen av huset ny och modern kan du oftast lägga på några år i livslängd och på samma sätt blir livslängden kortare om husdelen är gammal.

Den fungerar ändå som en övergripande guide och den angivna livslängden för varje del av huset är om inte annat definitivt en tidpunkt när du bör se över husdelen i fråga (om inte ett par år innan). För vitala delar, som fuktspärr i badrum eller grunddränering, räcker det inte att vänta på maximal livslängd utan dessa måste du regelbundet kontrollera. Vet du att de närmar sig max livslängd är det lika bra att börja budgetera för byte eller upprustning på en gång.

Hittar du inte det du letar efter i listan? Skriv en kommentar eller fråga andra hem- och husintresserade på Byggmentors forum.
Livslängd tak

kläder för barn
Plåttak: 50 år

Takpannor: 50 år

Papptak: 30 år

Takläkt: 30 år

Stuprör: 30 år

Hängränna: 30 år

Livslängd utsida (fasad och vägg)
Träfasad (färg): 10 år

Husgrund: 80 år

Dränering (runt källarvägg/husgrund): 35 år

Fönster: 30 år

Livslängd väggar inomhus och el-/vatteninstallation
Tapet/målad vägg: 15 år

Elledningar/eluttag: 40 år

Vattenledningar: 50 år (kortare om de är av järn)

Livslängd badrum och kök
Vitvaror (kylskåp, frys, diskamaskin, tvättmsakin, med mera): 15 år

Avloppsrör: 50 år

Fuktspärr: 30 år

Badrumsinredning och utrustning (till exempel toalett och badkar): 25 år

Livslängd övrigt inomhus
Trägolv: 50 år

Linoleummattar: 25 år

Textilmatta: 15 år

Standard oljepanna: 15 år

Så ökar du husets livslängd
Med regelbundet underhåll ökar chansen att ditt hus olika delar når till livslängden som anges i listan, och sannolikt även förbi den. Några timmar i månaden kan löna sig med flera extra års livslängd och därmed minskad kostnad. Allting av trä bör du olja och måla ungefär var tionde år, såväl fasad som dörrar och väggar, för att på så sätt öka livslängden innan du behöver riva och byta ut. Dina golv kan också få kraftigt ökad livslängd om du rengör noggrant. Slipning och olja/lack på trägolv och en bra polish på linoleum golv. Heltäckningsmattor bör rengöras med en ordentlig mattvätt ungefär en gång var femte år.

Källa