Upprustning ska göra elever piggare

Bättre luft, tystare klassrum och fräschare toaletter. Både elever och skolpersonal på Vessigebroskolan får en inspirerande start på höstterminen.

Illa dimensionerad ventilation och tvivelaktig akustik har gjort att lärmiljön i Vessigebro alltmer besvärande med åren. I kombination med slitna och dåligt isolerade toaletter har irritationsmomenten varit många på senare år. Skolan har dessutom saknat hissar och således inte levt upp till kraven på tillgänglighet.

Men det var då. När skolans elever i dag gör sin första skoldag efter sommarlovet möts de av en helt annan syn, känsla och standard.
– Vi har fått mycket bonus, säger rektor Stellan Magnusson när han navigerar sig fram mellan de hantverkare som jobbar in i det sista inför skolstarten.
Flera av klassrummen har fått helt nya ytskikt och innertak med bättre belysning. På golvet i de flesta klassrummen ligger nu nålfiltsmattor i ljuddämpande syfte, berättar han.

Under sommarlovet har en stor del av budgeten på 13-14 miljoner kronor spenderats i raskt takt. Förutom just ventilationen hör två hissar till de stora utgiftsposterna.
– Nu går det att röra sig fritt i alla våningsplan, säger Stellan Magnusson som berättar att skolan även extraknäcker som vallokal var fjärde år.
Skolans äldre del togs i bruk i början av 50-talet. Sedan dess har lokalerna byggts till och anpassats efter bästa förmåga i omgångar. Men någon genomgripande upprustning har det inte blivit.
– Vissa delar av året har det varit jobbigt med ventilationen. Luften har helt enkelt inte räckt till. Nu hoppas vi att man ska orka med hela dagen och inte bli lika trött, säger skolans huvudskyddsombud Bengt Erik Johansson.

Även om de försenande överraskningarna har varit relativt få under arbetet så har renoveringen inte gått personalen obemärkt förbi. Närmare 300 flyttkartonger med läromedel och inredning har förvarats i idrottshallen. Nu ska allt packas upp igen.
Lärarna Gabriele Carlsson och Peter Jönsson är förväntansfulla inför skolstarten.
– För oss öppnar det här upp för nya lärmiljöer. Vi har fått ett extra rum i rummet och vi har fått bättre förutsättningar att möta våra elever. Nu slipper vi höra varje penna som tappas eller stol som skrapar. Det är jätteroligt och man känner sig uppskattad, säger Gabriele Carlsson som tror att även eleverna kommer att märka av skillnaden:
– Jag tror att de blir överförtjusta.

Problem och lösningar… för 14 miljoner

  • Bättre tillgänglighet. Två hissar gör hela skolan tillgänglig för alla. En hiss förbinder skolans nyare påbyggnad med den äldre huskroppen. En hiss möjliggör transport mellan alla plan.
  • Bättre luft. Ventilationen är helt utbytt. Sammanlagt elva utspridda aggregat har blivit till fyra moderna anläggningar som hålls samman. I de flesta klassrum döljs rören av nya innertak som även innehåller ljudabsorbenter.
  • Bättre ljudnivå. I flertalet klassrum ligger nu ljuddämpande nålfiltsmattor.
  • Fräschare toaletter. Toaletterna har genomgått en standardhöjning.

Källa:  http://www.hn.se/nyheter/falkenberg/upprustning-ska-g%C3%B6ra-elever-piggare-1.3699609